wtorek, 16 września 2014

KURCZAK Z CIECIERZYCĄ

 I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI




Składniki na 2 porcje:
  • 2 udka z kurczaka (lub 4 podudzia, ewentualnie inne mniejsze części)
  • 200g ciecierzycy z puszki
  • 300g pomidorków koktajlowych
Marynata:
  • 6 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryczki świeżej lub suszonej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu  
 Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i zdjąć skórę. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przelać zimną wodą na sitku. Wszystkie składniki marynaty wrzucić do dużej miski lub dużego woreczka z zamknięciem strunowym, dodać mięso, ciecierzycę i pomidorki koktajlowe. Wszystko razem starannie wymieszać, żeby marynata dokładnie pokryła mięso. Podczas mieszania każdy pomidor lekko nacisnąć, żeby pękł i puścił lekko sok. Miskę przykryć lub zamknąć woreczek i wstawić do lodówki na minimum godzinę (a najlepiej na kilka godzin lub całą noc).

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Zawartość miski lub woreczka przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrywania i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30-45 minut, w zależności od wielkości kawałków mięsa. Po wyłożeniu na talerz posypać natką pietruszki. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.madhungry.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz