czwartek, 11 września 2014

ZAPIEKANY CAMEMBERT 

Z TYMIANKIEM I SAŁATKĄ 

Z MIESZANYCH WARZYW



  • 1 camembert
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pomidorów malinowych
  • garść pomidorków cherry
  • garść żółtych pomidorków
  • kilka rzodkiewek
  • maliny
  • mieszanka sałat
  • świeże zioła : tymianek, bazylia
  • czerwony ocet winny, olej, sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Camembert ostrożnie naciąć od góry, żeby zdjąć wierzchnią skórkę, zostawiając około 0,5cm rantu. Posypać listkami tymianku oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Paprykę oczyścić, pokroić na większe kawałki; kilka pomidorków przeciąć na pół, rzodkiewki na ćwiartki. Naczynie żaroodporne skropić olejem, włożyć camembert i pokrojone warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, na około 20-25min.



Przygotować malinowy winegret: maliny zgnieść starannie widelcem, dodać łyżeczkę octu winnego, kilka łyżek oleju, łyżeczkę soku z cytryny, odrobinę cukru, soli i pieprzu, wymieszać.
Pozostałe pomidory pokroić w plastry, wymieszać w misce z upieczonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu rozprowadzić łyżkę winegretu, ułożyć kilka liści sałaty; na środku położyć upieczony camembert, dookoła rozłożyć wszystkie warzywa i kilka malin. Całość polać winegretem i ozdobić świeżymi listkami bazylii oraz gałązką tymianku. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz