środa, 10 grudnia 2014

DOMOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA



Składniki na ok. 16 małych gołąbków (dla 4 osób):
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 nieduże jajka
  • 100g ugotowanego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 główki średniej wielkości kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub soku z pomidorów z puszki
  • sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na odrobinie oleju. W dużej misce wymieszać surowe mięso mielone z solą, pieprzem, ziołami, ugotowanym ryżem oraz podsmażoną cebulą i czosnkiem. Kapustę pekińską  drobno poszatkować i wmieszać do masy mięsnej. Dodać surowe jajka, wyrobić mieszankę na gładką, nieco luźną masę. Uformować z niej małe, płaskie kotleciki. W dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wkładać pojedynczą warstwą kotleciki i usmażyć na jasnobrązowy kolor z obu stron. Gdy będą już usmażone, do garnka wlać około pół litra gorącej wody (musi być gorąca, żeby nie przerwać procesu gotowania), tak aby kotleciki były przykryte wodą do 3/4 wysokości. Dusić je na małym ogniu około 20 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą. 

Wyciągnąć same kotlety na talerz, odstawić na chwilę.Do sosu dodać passatę z pomidorów, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem. Zagęścić mąką rozmieszaną z 1/3 szklanki wody. Zagotować sos przez chwilkę, włożyć do niego kotlety i na małym ogniu dusić całość około 2-3 minuty.
Podawać na gorąco, posypane natką pietruszki. Smacznego! :)

2 komentarze: