poniedziałek, 15 grudnia 2014

FILETY Z KURCZAKA W PANIERCE MUSZTARDOWEJ



Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Filet opłukać, osuszyć, oczyścić i przekroić na 2 części. Każdą lekko rozbić z jednej strony. W głębokim talerzu rozkłócić jajko, dodać musztardę, śmietanę, mąkę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać na gładką, dość gęstą masę. Na patelni rozgrzać olej. Filety zanurzać w panierce, aż masa starannie oklei kotlety z obu stron. Smażyć na jasnobrązowy kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
Podawać z ziemniakami i lekką surówką. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: Mama ;)

1 komentarz: