sobota, 29 sierpnia 2015

PEPERONATA Z CUKINIĄ 

I PIECZARKAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • 1/2 średniej cukinii
  • kilka pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • olej 
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Pieczarki oraz papryki pokroić w nieduże kawałki. Cukinię podzielić na grube plastry, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Listki bazylii posiekać na cienkie paseczki-wstążki.

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Lekko osolić i zeszklić. Dodać pieczarki, smażyć na dużym ogniu przez około 3 minuty, mieszając. Gdy pieczarki się zarumienią, ale wciąż będą jędrne, zdjąć je z patelni i wraz z cebulą i czosnkiem przełożyć na talerz.

Na tej samej patelni ponownie rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić papryki i obsmażać przez kilka minut, aż będą średnio miękkie. Delikatnie osolić, zdjąć i odłożyć razem z pieczarkami na talerzu.

Ponownie rozgrzać łyżkę oleju na patelni i wrzucić cukinię, przyprawić oregano. Smażyć 2-3 minuty do miękkości, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać do pozostałych warzyw; posypać całość wstążkami bazylii.

Wszystkie warzywa skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem; przemieszać delikatnie. Podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie, w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz