wtorek, 17 października 2017

MINI-SERNICZKI DYNIOWE





Składniki na ok. 14 sztuk:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową :)


  • 500g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 250-300g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 100ml śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • aromat pomarańczowy
  • 120g ciastek herbatników
  • 60g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżka kakao
  • masa kajmakowa (krówkowa) lub polewa czekoladowa
Herbatniki pokruszyć z grubsza i umieścić w misie blendera. Dodać kakao oraz rozpuszczone masło. Zblendować razem na tzw. drobny, mokry piasek. 

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami; do każdej nakładać około 2 łyżeczki zblendowanych herbatników na dno i delikatnie przyklepać palcami.



W misie miksera umieścić zmielony twaróg, puree, cukier, budyń i kremówkę. Miksować na średnich obrotach przez chwilę, aż się składniki z grubsza połączą. Dodać jajko, wymieszać do połączenia i wlać kilka kropli aromatu. Nie miksować zbyt długo, bo serniczki stracą na delikatności.

Masę serową nakładać do papilotek (prawie do pełna), wyrównać wierzch łyżeczką i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-33 minuty. Po wyjęciu wystudzić na kratce i polać polewą kajmakową lub czekoladową, ozdobić według uznania. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz