sobota, 7 października 2017

SAŁATKA ŚLEDZIOWA 



Składniki na 3 porcje:

  • 3 śledzie matiasy (solone)
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej, odsączonej z zalewy
  • cebulka dymka
  • kilka rzodkiewek
Na sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty lub drobno posiekany
  • kilka kropli soku z cytryny
Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku przez minimum pół godziny, odsączyć. Pokroić w paski i włożyć do miski. 
Dymkę posiekać dość drobno, rzodkiewkę pokroić w półplasterki lub słupki. Dodać do miski, wrzucić kukurydzę.

Składniki sosu dokładnie wymieszać w kubeczku, dodać do śledzi i wymieszać. Odstawić na kwadrans, żeby sałatka się "przegryzła". Podawać z pieczywem. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz