sobota, 28 kwietnia 2018

ŚNIADANIOWE SZPARAGI Z SZYNKĄ 

I JAJKIEM



Składniki na 2 porcje:

  • 10-12 zielonych szparagów (cienkich, niezdrewniałych)
  • 2-4 jajka (w zależności od apetytu 😏)
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej
  • pomidorki koktajlowe do podania
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na miękko. Szparagi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i odkroić dolną, najtwardszą część. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć całe szparagi, podsmażać na średnim ogniu przez 2-3 minuty, delikatnie potrząsając patelnią, żeby obracały się i równomiernie podsmażyły. Zdjąć z patelni, przełożyć na ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć z tłuszczu.

Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół, każdą połową plastra owijać jeden szparag (jak cygaro). 

Podawać od razu, do zanurzania w płynnym żółtku jajka, oprószone solą i pieprzem. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz