wtorek, 6 listopada 2018

KLOPSIKI W CZERWONYM SOSIE CURRY





Składniki na 2-3 osoby:

  • 300g mielonego mięsa
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 posiekanej drobno cebuli
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Na sos:
  • 250ml mleka kokosowego (można zastąpić śmietanką 30%)
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej lub pół puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • kilka kropli sosu rybnego
  • mała szczypta chilli cayenne
  • sól
  • woda do podlania
Dodatkowo:
  • natka pietruszki
  • pokruszone chipsy ziemniaczane
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać w misce. Zwilżonymi dłońmi formować malutkie klopsiki, odkładać na talerz.



Na patelni rozgrzać trochę oleju. Na dość dużym ogniu smażyć klopsiki często je obracając, aż się równomiernie zarumienią. 



Do usmażonych klopsików wlać mleko kokosowe, passatę oraz dodać przyprawy. Zagotować i nieco zmniejszyć ogień. Dusić razem z klopsikami przez ok. 15 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. 



Gotowe danie podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Doskonale smakuje posypane pokruszonymi chipsami ziemniaczanymi, które podbijają smak sosu :)
Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz