piątek, 16 listopada 2018

SERNIK Z DYNIĄ 




Składniki na formę o średnicy 22cm:
Składniki w temperaturze pokojowej!
  • 500g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 250-300g puree z dyni (przepis tu: puree z dyni )
  • 1 jajko
  • 100ml śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • aromat pomarańczowy
  • 120g ciastek pełnoziarnistych (kakaowych)
  • 60g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżka kakao
Ciastka pokruszyć z grubsza i umieścić w misie blendera. Dodać kakao oraz rozpuszczone masło. Zblendować razem na tzw. drobny, mokry piasek. 

Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, zachodząc ok. 1cm na brzeg. Zblendowaną masę z ciastek wyłożyć równomierną warstwą na dnie formy, delikatnie uklepując palcami. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 

W misie miksera umieścić twaróg, cukier, budyń i kremówkę. Miksować przez chwilę na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać jajko, wymieszać przez chwilę (nie za długo!). 
Oddzielić 1/3 masy twarogowej i przełożyć do drugiej miski. Pozostałe 2/3 masy wyłożyć do formy na ciasteczkowy spód. Do odłożonej masy dodać puree z dyni oraz kilka kropli aromatu. Zmiksować razem przez chwilę, aż składniki się połączą. Wyłożyć na wierzch sernika i rozprowadzić równomiernie.

Sernik wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiami. Wyjmować z formy dopiero, gdy będzie całkowicie zimny. 

Sernik można ozdobić polewą kajmakową, czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce, pod przykryciem. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz