SERNIK Z DYNIĄ
Składniki na formę o średnicy 22cm:
Składniki w temperaturze pokojowej!
- 500g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
- 250-300g puree z dyni (przepis tu: puree z dyni )
- 1 jajko
- 100ml śmietany kremówki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- aromat pomarańczowy
- 120g ciastek pełnoziarnistych (kakaowych)
- 60g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 łyżka kakao
Ciastka pokruszyć z grubsza i umieścić w misie blendera. Dodać kakao oraz rozpuszczone masło. Zblendować razem na tzw. drobny, mokry piasek.
Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, zachodząc ok. 1cm na brzeg. Zblendowaną masę z ciastek wyłożyć równomierną warstwą na dnie formy, delikatnie uklepując palcami.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W misie miksera umieścić twaróg, cukier, budyń i kremówkę. Miksować przez chwilę na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać jajko, wymieszać przez chwilę (nie za długo!).
Oddzielić 1/3 masy twarogowej i przełożyć do drugiej miski. Pozostałe 2/3 masy wyłożyć do formy na ciasteczkowy spód. Do odłożonej masy dodać puree z dyni oraz kilka kropli aromatu. Zmiksować razem przez chwilę, aż składniki się połączą. Wyłożyć na wierzch sernika i rozprowadzić równomiernie.
Sernik wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiami. Wyjmować z formy dopiero, gdy będzie całkowicie zimny.
Sernik można ozdobić polewą kajmakową, czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce, pod przykryciem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz