sobota, 22 grudnia 2018

WOŁOWINA WOLNODUSZONA 



Składniki na ok. 5 porcji:

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 0,5 l bulionu lub wody
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki musztardy Dijon (zależy od preferowanego stopnia ostrości)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub posiekana dymka do podania
Wołowinę opłukać, osuszyć, oczyścić z widocznych ścięgien i nadmiaru tłuszczu. Mięso można dusić w jednym kawałku, wtedy należy wydłużyć czas duszenia o ok. 30 minut i częściej obracać/podlewać mięso w trakcie duszenia. Można też od razu pokroić je w poprzek na plastry o grubości ok. 2,5 cm, co znacznie przyśpieszy czas duszenia.

Cebulę pokroić w grube plasterki, czosnek lekko zgnieść i obrać. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. 

W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju i włożyć mięso. Smażyć na dość dużym ogniu, obracając, tak by podsmażyło się ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną cebulę, lekko osolić i nieco zmniejszyć ogień. Gdy cebula zmięknie, dodać marchew oraz czosnek. Przyprawić tymiankiem oraz pieprzem. Po około dwóch minutach smażenia całość podlać bulionem lub wodą, wlewając tyle, by niemal zakryć poziom mięsa. Gdy potrawa zacznie się gotować, zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, częściowo przykryć garnek i dusić w ten sposób przez około 45 minut. Co jakiś czas doglądać i podlewać mięso, żeby się nie przypaliło. 

Po upływie tego czasu dodać musztardę, ocet balsamiczny oraz cukier brązowy. Przemieszać, podlać nieco bulionem i dusić dalej przez kolejną godzinę. Po dodaniu cukru potrawa może łatwiej się przypalać, więc należy częściej doglądać i w razie potrzeby podlewać wodą. 

Po upływie dwóch godzin od momentu rozpoczęcia mięso jest już miękkie i można zdjąć z ognia; jeśli chcemy uzyskać efekt "rwania widelcem", dusimy jeszcze trochę do uzyskania pożądanego stopnia miękkości. 

Potrawę można zagęścić mąką rozprowadzoną w małej ilości wody; nie zagęszczamy jeśli wołowina ma być przeznaczona na kanapki. 

Podawać posypane posiekaną natką lub dymką, z kluskami, ziemniakami lub kaszą oraz surówką. Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz