niedziela, 30 grudnia 2018

GRZANKI / CROSTINI Z CAMEMBERTEM



Składniki:

  • lekkie pieczywo typu bagietka, weka, ciabatta
  • ser camembert (najlepiej średnio miękki)
  • konfitura (u mnie borówkowo - gruszkowa)
  • orzechy
Pieczywo pokroić w kromeczki, camembert w plastry średniej grubości. Orzechy posiekać z grubsza i podprażyć przez kilka minut na suchej patelni, często mieszając.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 

Na każdej kromeczce układać plaster sera camembert. Kromki położyć na blaszce. (Ten etap można wykonać znacznie wcześniej, nawet kilka godzin przed podaniem, wystarczy przykryć folią aluminiową i zostawić w temperaturze pokojowej aż do momentu podgrzania.)

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut (warto sprawdzać, czy ser zaczyna się rozpuszczać, wtedy wyciągamy; nie dopuszczamy do zbytniego rozpuszczenia).

Na gotowych grzankach ułożyć łyżeczkę konfitury i posypać podprażonymi orzechami. Podawać od razu. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz