SAŁATKA Z FETĄ I POMARAŃCZĄ
Składniki:
- mix sałat (rukola, lodowa, radicchio, frisee itp.)
- 1 duża pomarańcza
- ok. 1/2 opakowania sera typu feta
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- garść rodzynek
Na dressing:
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- mała szczypta soli
- szczypta pieprzu
Pomarańczę sparzyć, pokroić na plasterki i odkroić skórkę. Każdy plaster pokroić na 3-4 części.
Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki, fetę w nieregularną kostkę.
Składniki dressingu wymieszać w kubeczku i odstawić na kilka minut.
W misce umieścić sałaty porwane na wygodne do jedzenia kawałki, posypać fetą, cebulą i rodzynkami, przemieszać. Dodać pomarańczę. Całość polać dressingiem na ok. 15 minut przed podaniem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz