sobota, 12 stycznia 2019

SAŁATKA Z FETĄ I POMARAŃCZĄ



Składniki:

  • mix sałat (rukola, lodowa, radicchio, frisee itp.)
  • 1 duża pomarańcza
  • ok. 1/2 opakowania sera typu feta
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • garść rodzynek
Na dressing:
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • mała szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Pomarańczę sparzyć, pokroić na plasterki i odkroić skórkę. Każdy plaster pokroić na 3-4 części.

Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki, fetę w nieregularną kostkę.

Składniki dressingu wymieszać w kubeczku i odstawić na kilka minut.

W misce umieścić sałaty porwane na wygodne do jedzenia kawałki, posypać fetą, cebulą i rodzynkami, przemieszać. Dodać pomarańczę. Całość polać dressingiem na ok. 15 minut przed podaniem. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz