środa, 16 stycznia 2019

DOMOWY TWAROŻEK Z JOGURTÓW



Składniki na 300g twarożku:


  • 2 duże jogurty greckie naturalne, ok. 300g każdy (tylko te, które nie zawierają mleka w proszku! Im krótszy skład, tym lepiej); u mnie jogurty greckie Zott
  • sól
  • dowolna zieleninka - szczypiorek, natka pietruszki, koperek
  • kawałek gazy (ok. 1/2 m)
Zieleninkę posiekać drobno. W misce lub głębokim talerzu wymieszać jogurty z posiekaną zieleniną, dość intensywnie osolić (duża ilość soli odcieknie podczas wytwarzania się sera).

Na misce położyć sitko, sitko wyłożyć gazą. Całą masę jogurtową wyłożyć na gazę, boki gazy zebrać do góry i związać sznurkiem lub spiąć gumką. Sitko przykryć talerzem i całość odstawić na 12 godzin do obcieknięcia, w temperaturze pokojowej (np. na blacie kuchennym). 




Po tym czasie większość płynu odcieknie na dno miski; delikatnie docisnąć w dół gumkę lub sznurek, żeby uformował się zgrabny "tobołek". Całość wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin.



Wyjąć z lodówki, rozciąć gazę i delikatnie wyciągnąć twarożek na talerz/miseczkę - powinien mieć puszystą, kremową i delikatną konsystencję, idealną do smarowania pieczywa. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz