IMPREZOWE KULE MIĘSNO - SEROWE
Składniki:
- 400g mięsa mielonego
- plastry boczku surowego wędzonego
- ser żółty
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki sosu Worcester (opcjonalnie)
Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i sosem Worcester. Wstawić do lodówki na min. 20 minut.
Ser żółty posiekać w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Podłużne plastry boczku przekroić na pół.
Wyjąć mięso z lodówki i zwilżonymi dłońmi formować małe kuleczki (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego), w każdej kulce palcem zrobić wgłębienie i włożyć do niej troszkę sera. Zakleić kuleczkę i jeszcze przez chwilę wygładzić dłońmi. Plaster boczku (połowę długiego plastra) owijać wokół każdej kulki, łączenie przykrywając drugim plastrem i owijając w kierunku prostopadłym do poprzedniego. Na każdą kulkę powinny przypadać dwie połówki plastra boczku.
Wszystkie kuleczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Można też usmażyć je na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu, obracając w połowie. Piec/smażyć do zrumienienia, około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika w każdą kulkę wbić wykałaczkę i podawać natychmiast, z dodatkiem keczupu lub sosu czosnkowego. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz