SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
Składniki na 4-5 porcji:
- 2 duże matiasy
- 1 duży burak
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 1/2 jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Buraka upiec lub ugotować, obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, po kilku minutach wodę odcedzić.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone posiekać w kosteczkę. Matiasy również pokroić w niedużą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny (im dłużej, tym lepiej).
Podawać około 20 minut po wyjęciu z lodówki; np. w pojedynczych pucharkach, z plasterkiem jajka na twardo i zieleninką dla ozdoby. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz