czwartek, 7 lutego 2019

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI 




Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 duże matiasy
  • 1 duży burak
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Buraka upiec lub ugotować, obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, po kilku minutach wodę odcedzić.

Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone posiekać w kosteczkę. Matiasy również pokroić w niedużą kostkę. 

Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny (im dłużej, tym lepiej). 

Podawać około 20 minut po wyjęciu z lodówki; np. w pojedynczych pucharkach, z plasterkiem jajka na twardo i zieleninką dla ozdoby. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz