KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ KISZONĄ
Składniki na ok. 8 kotlecików (dla 2-3 osób):
- ok. 800g ziemniaków
- ok. 200g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe jajko
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Starannie rozgnieść praską do ziemniaków. Zostawić do przestudzenia.
Cebulę pokroić w kosteczkę, kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i drobno poszatkować; czosnek przecisnąć lub drobniutko pokroić.
Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, delikatnie osolić i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodać czosnek oraz kapustę. Podsmażać całość, mieszając, przez około 2-3 minuty.
Zdjąć z ognia i całą zawartość patelni dodać do przeciśniętych ziemniaków.
Masę ziemniaczano-kapuścianą doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko i wyrobić masę. Jeśli będzie za rzadka, dodać troszkę mąki. Uformować małe kotleciki (będzie łatwiej, jeśli zwilżymy dłonie zimną wodą) i panierować je w bułce tartej.
Smażyć kotlety przez około 3 minuty z każdej strony.
Podawać gorące, z sosem pomidorowym, czosnkowy, lub grzybowym. Świetne są również bez żadnych dodatków, tylko posypane natką pietruszki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz