wtorek, 19 lutego 2019

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ KISZONĄ 



Składniki na ok. 8 kotlecików (dla 2-3 osób):

  • ok. 800g ziemniaków
  • ok. 200g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Starannie rozgnieść praską do ziemniaków. Zostawić do przestudzenia.

Cebulę pokroić w kosteczkę, kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i drobno poszatkować; czosnek przecisnąć lub drobniutko pokroić. 

Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, delikatnie osolić i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodać czosnek oraz kapustę. Podsmażać całość, mieszając, przez około 2-3 minuty.
Zdjąć z ognia i całą zawartość patelni dodać do przeciśniętych ziemniaków. 

Masę ziemniaczano-kapuścianą doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko i wyrobić masę. Jeśli będzie za rzadka, dodać troszkę mąki. Uformować małe kotleciki (będzie łatwiej, jeśli zwilżymy dłonie zimną wodą) i panierować je w bułce tartej. 
Smażyć kotlety przez około 3 minuty z każdej strony. 

Podawać gorące, z sosem pomidorowym, czosnkowy, lub grzybowym. Świetne są również bez żadnych dodatków, tylko posypane natką pietruszki. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz