ZUPA BROKUŁOWA Z POREM
Składniki na ok. 3 porcje:
- 1 duży brokuł
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ok. 1 litr bulionu
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- mała szczypta pieprzu ziołowego
- odrobina soku z cytryny
- kiełki, groszek ptysiowy do podania
Brokuł opłukać, podzielić na części - łodygę pokroić w kostkę, różyczki porozdzielać. Por dokładnie opłukać, pokroić jego białą i jasnozieloną część w talarki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać i lekko rozgnieść nożem.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i por. Osolić i mieszając, smażyć aż zmiękną. Dodać czosnek, podsmażać jeszcze około 30 sekund i całość zalać bulionem.
Dodać pokrojoną łodygę brokuła i gotować na średnim ogniu około 8-10 minut. Po tym czasie dołożyć różyczki i gotować jeszcze przez około 5 minut. Z zupy wyłowić kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zmiksować na gładki krem.
Zmiksowaną zupę doprawić pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Podawać z groszkiem ptysiowym i kiełkami. Dla zwiększenia kaloryczności można dodać trochę startego sera lub tzw. chipsy z boczku (cieniutkie plasterki bekonu podsmażone na chrupko). Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz