CIASTO - KOSTKA TRUSKAWKOWA
Składniki na blaszkę o wym. 21 x 30 cm:
Na biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na masę truskawkową:
- 600 g truskawek
- 3/4 szklanki cukru (można trochę więcej, jeśli truskawki są mało słodkie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku (po 40g)
- 150 ml wody
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (można pominąć)
Na masę śmietankową:
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Na wierzch:
- opakowanie herbatników
- klasyczny lukier (cukier puder + odrobina gorącej wody + sok z cytryny)
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać, oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywno na najwyższych obrotach, dodając stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając. Odłączyć mikser; dodawać przesianą mąkę partiami i mieszać ręcznie szpatułką, tylko do połączenia składników, nie za długo. Masę biszkoptową przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut. Wyjąc i przestudzić.
W międzyczasie opłukać i oszypułkować truskawki, włożyć je do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Podgotować na średnim ogniu, aż zaczną się lekko rozpadać.
W miseczce wymieszać 150 ml zimnej wody z budyniem w proszku, wlać do gotujących się truskawek i intensywnie mieszając podgotować jeszcze przez minutę. Zdjąć garnek z ognia i wmieszać 3 łyżki dżemu (dodatek dżemu sprawia, że masa nie jest mdła). Wystudzić.
Przygotować masę śmietankową: kremówkę ubić jednocześnie z cukrem pudrem na sztywno ( w upalne dni warto wspomóc się Śmietan-fixem). W gorącej (nie wrzącej) wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić, po czym wlewać ją cienką strużką do ubitej śmietany, jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, żeby nie zrobiły się grudki.
Na biszkopcie ułożyć równomiernie masę truskawkową, a na niej masę śmietankową. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego, na koniec rozprowadzić na nich cienką warstwę lukru cytrynowego. Wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin (dopiero po tym czasie herbatniki miękną i lepiej się kroją). Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz