PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki na blaszkę o wym 21 x 30cm:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 4 duże jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg truskawek
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni bez termoobiegu, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka i cukry umieścić w misie miksera i ubić na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.
Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Następnie wlewać strużką mleko, dalej ubijając. Bezpośrednio do piany przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ciastem przy pomocy szpatułki.
Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu układać truskawki przekrojone na pół lub ćwiartki, przekrojoną stroną do góry, jedna obok drugiej.
Wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut. Wyjąć i wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz