czwartek, 13 czerwca 2019

PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI



Składniki na blaszkę o wym 21 x 30cm:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 4 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg truskawek

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni bez termoobiegu, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka i cukry umieścić w misie miksera i ubić na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. 
Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Następnie wlewać strużką mleko, dalej ubijając. Bezpośrednio do piany przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ciastem przy pomocy szpatułki.
Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu układać truskawki przekrojone na pół lub ćwiartki, przekrojoną stroną do góry, jedna obok drugiej.
 Wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut. Wyjąć i wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz