piątek, 28 grudnia 2018

NALEŚNIKOWE SUSHI



Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • ok. 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju

  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować mikserem na gładką masę, dodając ewentualnie mleka lub mąki tak, aby miała konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię do naleśników bez smarowania jej olejem (wystarczy ta ilość, która została zmiksowana). Smażyć  średnio cienkie naleśniki, odkładać na talerz i przykryć drugim talerzem. 

    Dodatki:
    • serek kremowy typu Almette
    • kawałek czerwonej cebuli
    • trochę dymki lub szczypiorku
    • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
    • sól, pieprz
    • wędzony łosoś (plastry lub sałatkowy)
    Cebulkę pokroić w bardzo cieniutkie piórka. Dymkę lub szczypior posiekać drobno. Serek wymieszać z jogurtem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

    Masą serkową posmarować każdy naleśnik, ułożyć na nim łososia, posypać gdzieniegdzie cebulką i dymką. Zawijać w dość ciasny rulon, odkładać do pojemnika lub na talerz, przykrywając całość pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjąć, pokroić pod lekkim skosem na plastry o grubości około 2-3 cm. Ułożyć na półmisku, ozdobić w dowolny sposób. Smacznego! :)



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz