wtorek, 10 listopada 2020

  LEŚNY BURGER Z WOŁOWINĄ 

I GRZYBAMI 


Składniki na 2 burgery:

  • 2 bułki do hamburgerów
  • ok. 300 g mielonej wołowiny
  • kilka grzybów leśnych 
  • pół cebuli
  • 1 pomidor
  • 2 plastry sera
  • 2 łyżki musztardy
  • dowolna zieleninka (rukola, bazylia, dymka, szczypior)
  • olej rzepakowy
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta suszonego majeranku
  • sól, pieprz
Wołowinę włożyć do miski, doprawić obficie solą, pieprzem oraz majerankiem. Starannie wymieszać całość i wstawić do lodówki na min. 15 minut.

Grzyby oczyścić (jeśli mamy suszone - namoczyć w gorącej wodzie przez pół godziny, po czym starannie odsączyć; jeśli mamy mrożone - rozmrozić na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody). Pokroić je w grubsze plastry lub ćwiartki; cebulę pokroić w piórka. 

Kolejne czynności - smażenie grzybów, burgerów i tostowanie bułek trzeba wykonywać mniej więcej w tym samym czasie (bułki można na końcu). 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby i na średnim ogniu smażyć je przez ok. 10-12 minut, bez doprawiania, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać cebulę, sos sojowy, pieprz, tymianek i odrobinę soli. Smażyć całość aż cebula zmięknie, zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem.

W międzyczasie wyjąć wołowinę z lodówki, zwilżonymi dłońmi formować płaskie kotlety o średnicy troszkę większej niż średnica bułki. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu. Gotowe burgery lekko natrzeć olejem i kłaść na patelnię. Smażyć je intensywnie, bez przykrywania, ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Po tym czasie zmniejszyć ogień, na każdym burgerze położyć plaster sera i na chwilę przykryć patelnię, żeby ser zaczął się rozpuszczać. Zdjąć z ognia.

W międzyczasie bułki przekroić na pół i włożyć do tostera/opiekacza lub na patelnię po smażeniu grzybów, przekrojoną stroną do dołu. Opiec je do ulubionego stopnia chrupkości.

Składanie burgera:
  1. Dół opieczonej bułki posmarować łyżeczką musztardy.
  2. Położyć na niej trochę grzybów z cebulką.
  3. Na to kłaść usmażonego burgera z serem.
  4. Na mięsie ułożyć znów trochę grzybów z cebulką.
  5. Na wierzch kłaść plaster pomidora i zieleninkę.
  6. Górną połówkę bułki również posmarować łyżeczką musztardy.
  7. Przykryć burgera "górą" bułki i lekko docisnąć, żeby smaki się połączyły.
Podawać natychmiast. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz