LEŚNY BURGER Z WOŁOWINĄ
I GRZYBAMI
Składniki na 2 burgery:
- 2 bułki do hamburgerów
- ok. 300 g mielonej wołowiny
- kilka grzybów leśnych
- pół cebuli
- 1 pomidor
- 2 plastry sera
- 2 łyżki musztardy
- dowolna zieleninka (rukola, bazylia, dymka, szczypior)
- olej rzepakowy
- łyżka sosu sojowego
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta suszonego majeranku
- sól, pieprz
Wołowinę włożyć do miski, doprawić obficie solą, pieprzem oraz majerankiem. Starannie wymieszać całość i wstawić do lodówki na min. 15 minut.
Grzyby oczyścić (jeśli mamy suszone - namoczyć w gorącej wodzie przez pół godziny, po czym starannie odsączyć; jeśli mamy mrożone - rozmrozić na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody). Pokroić je w grubsze plastry lub ćwiartki; cebulę pokroić w piórka.
Kolejne czynności - smażenie grzybów, burgerów i tostowanie bułek trzeba wykonywać mniej więcej w tym samym czasie (bułki można na końcu).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby i na średnim ogniu smażyć je przez ok. 10-12 minut, bez doprawiania, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać cebulę, sos sojowy, pieprz, tymianek i odrobinę soli. Smażyć całość aż cebula zmięknie, zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem.
W międzyczasie wyjąć wołowinę z lodówki, zwilżonymi dłońmi formować płaskie kotlety o średnicy troszkę większej niż średnica bułki. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu. Gotowe burgery lekko natrzeć olejem i kłaść na patelnię. Smażyć je intensywnie, bez przykrywania, ok. 3-4 minuty z każdej strony.
Po tym czasie zmniejszyć ogień, na każdym burgerze położyć plaster sera i na chwilę przykryć patelnię, żeby ser zaczął się rozpuszczać. Zdjąć z ognia.
W międzyczasie bułki przekroić na pół i włożyć do tostera/opiekacza lub na patelnię po smażeniu grzybów, przekrojoną stroną do dołu. Opiec je do ulubionego stopnia chrupkości.
Składanie burgera:
- Dół opieczonej bułki posmarować łyżeczką musztardy.
- Położyć na niej trochę grzybów z cebulką.
- Na to kłaść usmażonego burgera z serem.
- Na mięsie ułożyć znów trochę grzybów z cebulką.
- Na wierzch kłaść plaster pomidora i zieleninkę.
- Górną połówkę bułki również posmarować łyżeczką musztardy.
- Przykryć burgera "górą" bułki i lekko docisnąć, żeby smaki się połączyły.
Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz