SPAGHETTI Z SOSEM DYNIOWO - SEROWYM
Składniki na 2 porcje:
- spaghetti dla dwóch osób
- 1/2 dyni piżmowej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania sera z niebieską pleśnią
- 1/2 szklanki mleka (lub 1/3 szklanki śmietany 12%)
- szczypta suszonych płatków chili (lub płatków suszonych pomidorów)
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Dynię piżmową przekroić, usunąć gniazda nasienne i skórkę. Miąższ pokroić w kostkę. Pokrojony miąższ można upiec w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut lub podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie. Po wystudzeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia i wykorzystywać do różnych przepisów.
Ugotować spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. W międzyczasie rozgrzać na patelni trochę oleju, wrzucić obrane i lekko zgniecione ząbki czosnku i podsmażyć na małym ogniu przez minutę.
Miąższ dyni (upieczonej lub podsmażonej) rozgnieść widelcem lub praską, dodać na patelnię i wlać mleko. Nieco zwiększyć ogień pod patelnią. Dodać przyprawy i dusić całość przez kilka minut, mieszając. Jeśli za bardzo zgęstnieje, rozrzedzić łyżką wody z gotującego się makaronu. Wrzucić pokruszony ser pleśniowy i gotować jeszcze chwilę, aż zacznie się rozpuszczać.
Zdjąć z ognia, dodać ugotowane i odcedzone spaghetti. Zamieszać i pozostawić na 2 minuty, żeby smaki się połączyły. Smacznego! :)
* Przepis na sos pochodzi z książki: Jamie Oliver "Gotuj sprytnie jak Jamie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz