sobota, 30 maja 2020

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW



Składniki na ok. 4 porcje:

  • 300-400 g szparagów zielonych
  • kilka średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • mały kawałek selera
  • 0,5 l bulionu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, tymianek
Opcjonalnie:
  • 1 czubata łyżka mascarpone / 1 mały serek topiony śmietankowy / 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • koperek do podania
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w niewielką kostkę. Szparagi opłukać, odłamać twardą końcówkę, pozostałe łodygi pokroić na kawałki; główki szparagów odłożyć na później.
Cebulę pokroić w ósemki, seler w kostkę. Bulion podgrzać.

W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, lekko osolić i zeszklić. Dodać selera oraz ziemniaki, całość zalać bulionem. Gotować pod częściowym przykryciem, aż ziemniaki zaczną mięknąć (ok. 7 minut). Dodać pokrojone szparagi (na razie bez główek) i szczyptę tymianku. Gotować kolejne 7-8 minut.

Po tym czasie zupę starannie zmiksować, w razie potrzeby dolać odrobinę wody oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić główki szparagów i gotować 2-3 minuty. Aby dodać zupie kremowości, warto dodać łyżkę mascarpone, serek topiony lub śmietankę - po dodaniu pogotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia.

Podawać posypane koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego! :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz