poniedziałek, 18 maja 2020

SPAGHETTI Z PISTACJAMI



Składniki na 2 porcje:

  • ok. 150 g makaronu spaghetti
  • 200-300 g pomidorów (im bardziej różnorodne, tym lepiej)
Na sos:
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki startego sera (parmezanu/pecorino)
  • szczypta suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • listki świeżej bazylii, posiekana natka pietruszki
  • garść posiekanych pistacji (niesolonych)


Makaron ugotować w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu odlać trochę wody z gotowania do kubeczka i zachować na później. 

W międzyczasie przygotować sos na zimno: Czosnek zgnieść i rozetrzeć na desce lub przecisnąć przez praskę; wrzucić do miski. Dodać oliwę, sok i skórkę z cytryny, posiekane pistacje oraz starty ser. Przyprawić sos oregano, solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. 

Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do sosu. Wymieszać delikatnie i odstawić na kilka minut. 

Ugotowane spaghetti odcedzić i przełożyć do miski, w której znajduje się sos z pomidorami. Przemieszać, żeby makaron starannie pokrył się sosem. W razie potrzeby dodać łyżkę lub dwie odłożonej wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która dodaje kremowości). 

Podawać od razu, ozdobione listkami bazylii. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: "Jamie gotuje po włosku" - Jamie Oliver


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz