SPAGHETTI Z PISTACJAMI
Składniki na 2 porcje:
- ok. 150 g makaronu spaghetti
- 200-300 g pomidorów (im bardziej różnorodne, tym lepiej)
Na sos:
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 łyżki startego sera (parmezanu/pecorino)
- szczypta suszonego oregano
- sól, pieprz
- listki świeżej bazylii, posiekana natka pietruszki
- garść posiekanych pistacji (niesolonych)
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu odlać trochę wody z gotowania do kubeczka i zachować na później.
W międzyczasie przygotować sos na zimno: Czosnek zgnieść i rozetrzeć na desce lub przecisnąć przez praskę; wrzucić do miski. Dodać oliwę, sok i skórkę z cytryny, posiekane pistacje oraz starty ser. Przyprawić sos oregano, solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.
Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do sosu. Wymieszać delikatnie i odstawić na kilka minut.
Ugotowane spaghetti odcedzić i przełożyć do miski, w której znajduje się sos z pomidorami. Przemieszać, żeby makaron starannie pokrył się sosem. W razie potrzeby dodać łyżkę lub dwie odłożonej wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która dodaje kremowości).
Podawać od razu, ozdobione listkami bazylii. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: "Jamie gotuje po włosku" - Jamie Oliver
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz