piątek, 13 czerwca 2014

BABECZKI Z TRUSKAWKAMI 
NA SAMYCH BIAŁKACH



Składniki na 12 babeczek:
  • 150g masła
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 12 truskawek
  • aromat migdałowy
  • garść migdałów w płatkach (opcjonalnie)
  • cukier puder do ozdoby
Masło roztopić i przestudzić. Białka (w temperaturze pokojowej) ubić na delikatną, nie sztywną pianę. Przesianą mąkę z cukrem pudrem dodać do ubitych już białek i ostrożnie wymieszać. Dodać masło, kilka kropel aromatu migdałowego i wymieszać do połączenia się składników.


Foremki na 12 babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto przełożyć do foremek do pełna, w środek każdej babeczki włożyć jedną truskawkę. Można posypać każdą kilkoma płatkami migdałów.

Piec przez około 25min. w 170 stopniach. Po sprawdzeniu patyczkiem (powinien być suchy) wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz