piątek, 8 sierpnia 2014

RACUCHY Z JABŁKAMI



Składniki na 3 porcje:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki przegotowanej zimnej wody
  • ok. 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duże jabłko, obrane i starte na dużych oczkach
  • cukier puder lub płynny miód
Jajko, mleko i wodę wlać do wysokiej miski. Zmiksować, dodając stopniowo mąkę, aż do uzyskania dość gęstej konsystencji. Do masy wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, dodać starte jabłko i przemieszać łyżką. 

Na rozgrzanej patelni (najlepsza do naleśników), już bez użycia oleju, nakładać łyżką niewielkie placuszki (ok.2 łyżki/szt.) i smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Podawać natychmiast, posypane cukrem pudrem lub polane miodem i ozdobione dowolnymi owocami, a także z łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz