sobota, 9 sierpnia 2014

ZUPA CURRY Z JAJKIEM



Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • pół łyżeczki imbiru
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 ostra papryczka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • sól
  • suszone płatki chilli (opcjonalnie)
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, paprykę czerwoną i żółtą w cienkie, krótkie paseczki. Ostrą papryczkę przekroić w poprzek na pół, jedną połowę pokroić w cienkie talarki (będą do ozdoby), a drugą bardzo drobno posiekać w kosteczkę (bez nasionek).

Cebulę podsmażyć w garnku na maśle, aż się zeszkli. Dodać curry oraz imbir, przesmażyć chwilę razem na małym ogniu, mieszając. Dodać pomidory, mleko kokosowe, papryki oraz posiekaną ostrą papryczkę i gotować ok. 5min. Można dodać szczyptę płatków chilli. Posolić do smaku. Do zupy włożyć całe jajka na twardo i gotować na małym ogniu kolejne 5 min.

Do miseczki włożyć na dno łyżkę ugotowanego ryżu (najlepiej basmati), wlać zupę oraz 1 jajko, przekrojone wzdłuż na pół. Posypać kolendrą i udekorować talarkami ostrej papryczki. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kukbuk.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz