sobota, 16 sierpnia 2014

SAŁATKA Z KASZĄ, FETĄ 

I PAPRYKĄ



Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 duża czerwona papryka
  • 100g kaszy gryczanej prażonej (lub innej)
  • 3 garście rukoli
  • 120g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • garść posiekanych świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano)
Paprykę przekroić na pół, oczyścić z pestek i upiec/zgrillować. Jeszcze gorącą przełożyć na talerz i  przykryć. Po kilku minutach będzie można zdjąć z niej skórkę. Paprykę pokroić na średniej wielkości kawałki.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i łyżką soku z cytryny. W misce wymieszać rukolę, kaszę oraz pokrojoną na małe kawałki fetę.
Na 1 łyżce oliwy podsmażyć plasterki czosnku (nie przypalić, bo będą gorzkie!), dorzucić na chwilę paprykę i przemieszać razem. Dodać do sałaty.

Przygotować dressing: 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sól, pieprz oraz drobno posiekane zioła. Polać sałatkę i lekko wymieszać. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz