wtorek, 2 grudnia 2014

ZUPA Z CIECIERZYCY I POMIDORÓW





Składniki na 3 porcje:
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki, odcedzonej z zalewy
  • 1 szklanka passaty z pomidorów lub zmiksowanych pomidorów z puszki
  • 1 szklanka dowolnego bulionu
  • szczypta suszonego majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia  
  • jogurt naturalny gęsty do podania
  • świeże zioła

W garnku rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i plasterki czosnku. Lekko osolić i mieszając podsmażyć na złoty kolor. Wrzucić ciecierzycę, majeranek i mieszając całość smażyć jeszcze na niewielkim ogniu przez około 3 minuty. Wlać passatę lub zmiksowane pomidory oraz bulion. Gotować zupę na małym ogniu przez 20-30 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą i mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać listki tymianku, spróbować i ewentualnie doprawić miodem, solą i pieprzem. 

Zupa powinna mieć konsystencję lekko gęstą, można ją również zmiksować na gładki krem, wedle uznania. Podawać gorącą, z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i ozdobioną świeżymi ziołami. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Uwierzysz ,nie znam smaku ciecierzycy ,zupa super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wierzę ;) Dla mnie smakuje jak delikatniejsza wersja fasolki Jaś, bardzo ja lubię, a i córka powoli się przekonuje :) Dzięki!

      Usuń