środa, 11 marca 2015

JAJKO W KOSZULCE ZE SZPINAKIEM 

I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI NA MAKARONIE MIE





Składniki na 1 porcję:
  • 1 porcja makaronu mie (lub innego azjatyckiego makaronu)
  • 1 jajko
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 garście szpinaku baby
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka octu winnego białego (w ostateczności zwykłego)
Zagotować wodę w czajniku. W niewielkim garnku umieścić makaron mie, zalać go wrzącą wodą i dodać szczyptę soli. Pozostawić pod przykryciem na około 5 minut. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.


W garnuszku zagotować wodę, dodać ocet winny. Łyżką zamieszać szybko tak, żeby utworzył się wir w wodzie. Jajko ostrożnie wybić do filiżanki, po czym powoli wlać w sam środek wiru - dzięki temu białko ścinając się, nabierze okrągłego kształtu. Gotować na średnim ogniu przez około 2-3 minuty; wyciągnąć łyżką cedzakową, osuszyć lekko na papierowym ręczniku. 

W chwili gdy jajko się gotuje, na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić cały, obrany ząbek czosnku oraz szpinak. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Gdy szpinak "zwiędnie", lekko osolić i zdjąć z patelni na talerz. Czosnek wyrzucić. 
Na tą samą patelnię wrzucić połówki pomidorków koktajlowych, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażać na większym ogniu przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Patelnię zdjąć z ognia, gdy pomidorki puszczą sok i zaczną się lekko karmelizować.

Makaron odcedzić, dodać do niego łyżeczkę oliwy i starannie wymieszać. Ułożyć na talerzu. Wyłożyć na niego szpinak oraz pomidorki, na wierzch położyć jajko w koszulce. Posypać posiekaną natką pietruszki. Tuż przed podaniem jajko przyprawić solą i pieprzem oraz nakłuć białko jajka tak, aby żółtko zaczęło powoli wypływać i mieszać się z pozostałymi składnikami dania. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz