czwartek, 19 marca 2015

ZUPA-KREM Z BATATÓW



Składniki na 3-4 porcje:
  • 1/2 kg batatów (słodkich ziemniaków)
  • 1/2 l gorącego bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z 1/2 limetki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki chilli cayenne
  • szczypta soli
  • mascarpone lub gęsty jogurt naturalny (po 1 łyżce na porcję)
  • starta skórka z limetki (do ozdoby)
  • opcjonalnie: słodki sos chilli

Cebulę i czosnek drobno posiekać, bataty obrać, opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć chwilkę, dodać bataty i przyprawić odrobiną soli. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać kmin rzymski, chilli cayenne i kolendrę. 

Wlać bulion, zagotować i gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż bataty będą miękkie. Zmiksować na gładko, w razie potrzeby lekko rozrzedzić wodą. Doprawić do smaku solą, sokiem z limetki i wlać do talerzy. Do każdej porcji dodać łyżkę mascarpone, ozdobić skórką z limetki, świeżą kolendrą i ewentualnie odrobiną słodkiego sosu chilli. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz