poniedziałek, 13 lipca 2015

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM



Składniki na 2 porcje:
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 garście świeżego szpinaku baby
  • 10-12 truskawek
  • 6-8 pomidorków cherry
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • garść kaparów
  •  2-3 łyżki mieszanki Mix Ziaren do Sałatek Bakal (dostępne w Biedronce) lub sezamu jasnego i czarnego 
  • olej  
Na dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • sól, pieprz   

Wszystkie składniki dressingu wymieszać w kubeczku, odstawić. Filet z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na łyżce oleju. Ostudzić, pokroić na wąskie paseczki / kawałki.

Pomidorki cherry przekroić na pół lub na ćwiartki, truskawki na małe kawałki lub plasterki. Czerwoną cebulę pokroić na cieniutkie piórka, sałatę lodową porwać na niewielkie kawałki. 

Na półmisku rozłożyć sałatę i szpinak, posypać kaparami. Wyłożyć kawałeczki kurczaka, truskawki oraz pomidorki. Polać dressingiem, rozsypać czerwoną cebulę oraz mieszankę ziaren lub sezam. Podawać po kilku minutach, gdy smaki się przegryzą. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: sałatka wg pomysłu Pauliny z kawiarni Pan Kejk w Tarnowskich Górach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz