piątek, 24 lipca 2015

ZIOŁOWA SAŁATKA Z FASOLKĄ, FETĄ 

I MALINAMI



Składniki na 2-3 porcje:
  • 200g żółtej fasolki szparagowej
  • garść rukoli lub dowolnej sałaty
  • 1 szklanka malin
  • 1 zielony ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100g fety
  • liście/natka świeżej mięty, pietruszki, melisy
  • sól, pieprz do smaku
Na dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zmielonego maku 
Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki, ugotować w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty; odsączyć i trochę przestudzić.
Składniki dressingu wymieszać w kubeczku i odstawić na chwilę.
Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w cienkie piórka.  Zioła opłukać, osuszyć i posiekać niezbyt drobno. 

Na półmisku rozłożyć rukolę, posypać ogórkiem i cebulą; rozłożyć ugotowaną fasolkę szparagową. Polać połową dressingu. Na wierzch rozsypać maliny, pokruszoną fetę oraz zioła, skropić resztą dressingu. Podawać natychmiast. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: magazyn "GoodFood"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz