wtorek, 12 lipca 2016

CHŁODNIK Z BOTWINKI I MAŚLANKI



Składniki na 2 porcje:
  • 1 pęczek botwinki (z buraczkami będzie intensywniejszy, u mnie bez buraczków, bo wykorzystałam je wcześniej ;) )
  • 3 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • świeże zioła do podania, np. tymianek lub szczypiorek
  • łyżka oleju rzepakowego
Botwinkę umyć dokładnie, odsączyć, pokroić łodyżki oraz liście na około 2-centymetrowe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać drobniutko. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić botwinkę, obficie osolić i mieszając, podsmażać około 5 minut. Dodać czosnek, wymieszać i smażyć razem jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia. 

Do garnka wlać maślankę, dodać gałkę muszkatołową i pieprz i dokładnie wymieszać. Dodać usmażoną botwinkę, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę (im dłużej, tym smaczniejszy).

Podawać posypany świeżymi ziołami, prosto z lodówki. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz