poniedziałek, 18 lipca 2016

SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKIEM 

I CZEREŚNIAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 1 awokado
  • 1/2 główki sałaty masłowej
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 mała dymka/młody por/szczypior
  • 1/2 świeżego ogórka (lub 1 mniejszy)
  • 10-12 czereśni, przepołowionych i bez pestek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Na dressing:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • spora szczypta soli
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić na półplasterki. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę pokroić na cieniutkie piórka, dymkę posiekać. Ogórek pokroić na cienkie plasterki.

Składniki dressingu wymieszać w kubeczku, skosztować, w razie potrzeby doprawić cukrem lub solą. 

Na półmisku ułożyć liście sałaty, awokado, ogórka i czerwoną cebulę. Polać połową dressingu i lekko przemieszać. Posypać dymką, czereśniami i koperkiem, skropić pozostałym dressingiem.

Podawać po chwili, gdy smaki nieco się przegryzą. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz