poniedziałek, 18 lipca 2016

SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKIEM 

I CZEREŚNIAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 1 awokado
  • 1/2 główki sałaty masłowej
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 mała dymka/młody por/szczypior
  • 1/2 świeżego ogórka (lub 1 mniejszy)
  • 10-12 czereśni, przepołowionych i bez pestek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Na dressing:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • spora szczypta soli
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka tymianku i oregano
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić na półplasterki. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę pokroić na cieniutkie piórka, dymkę posiekać. Ogórek pokroić na cienkie plasterki.

Składniki dressingu wymieszać w kubeczku, skosztować, w razie potrzeby doprawić cukrem lub solą. 

Na półmisku ułożyć liście sałaty, awokado, ogórka i czerwoną cebulę. Polać połową dressingu i lekko przemieszać. Posypać dymką, czereśniami i koperkiem, skropić pozostałym dressingiem.

Podawać po chwili, gdy smaki nieco się przegryzą. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz