środa, 10 sierpnia 2016

SPAGHETTI BOLOGNESE 

- PO BOLOŃSKU - Z SOSEM MIĘSNYM




Składniki na 3-4 porcje:
  • 400-500g mielonego mięsa (nie garmażeryjnego!)
  • 3 miarki makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka passaty pomidorowej (przecieru w płynie, nie koncentratu)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu rybnego (brzmi nietypowo, ale po kwadransie gotowania rybi zapach i smak ulatniają się, a w sosie pozostaje to niezwykle pyszne "coś")
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta suszonego majeranku i bazylii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • woda do podlewania w trakcie
  • starty żółty ser do podania
Cebulę i czosnek posiekać w kostkę.  Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mielone mięso i smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Gdy już zacznie się rumienić, dodać cebulę z czosnkiem, zmniejszyć ogień i smażyć dalej około 5 minut. 

Wlać passatę pomidorową oraz dodać wszystkie przyprawy. Mieszając, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut, podlewając wodą w razie potrzeby. 

W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. 

Podawać spaghetti ze sporą ilością sosu mięsnego, startym serem i świeżymi ziołami. Smacznego! :)

*) gotowy sos po wystudzeniu można zamrozić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz