środa, 17 sierpnia 2016

RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM



Składniki na 2 porcje:
  • 120 -150g suchego ryżu arborio (do risotto)
  • 150ml wina białego, półwytrawnego
  • 2 szklanki bulionu (podgrzanego)
  • 1/4 cebuli
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • kawałek sera pleśniowego, pokrojonego w kostkę 
  • szczypiorek, bazylia
  • sól, pieprz
Przygotować dwie oddzielne patelnie: jedną do ryżu, drugą do szpinaku. Cebulę posiekać w drobną kostkę, liście szpinaku z grubsza pokroić.



Na pierwszej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Wsypać suchy ryż i mieszając, podsmażyć aż wchłonie cały tłuszcz z patelni. Wlać wino, nieco zwiększyć ogień i mieszając od czasu do czasu, dusić ryż aż cały płyn odparuje. Stopniowo dolewać bulion, po około pół szklanki naraz, po czym mieszać i dusić (bez przykrycia) aż znów płyn odparuje. Dolewać bulion w ten sposób, aż zużyjemy całe dwie szklanki (czyli około 20 minut łącznie), regularnie mieszając i pilnując, żeby ryż się nie przypalił. 



Pod koniec ziarenka ryżu powinny być miękkie, zaokrąglone, nieco kleiste. Patelnię zdjąć z ognia, dodać do ryżu łyżkę masła oraz pokrojony ser pleśniowy, zamieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut. 

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, od razu wrzucić liście szpinaku i lekko osolić. Zamieszać, na niewielkim ogniu podsmażać szpinak około 2-3 minuty, zdjąć i przełożyć szpinak na durszlak lub sitko, żeby odcedzić z nadmiaru soków. 

Po chwili szpinak dodać do risotto, wymieszać całość, doprawić pieprzem. Podawać natychmiast, posypane szczypiorkiem lub bazylią, w towarzystwie lampki schłodzonego wina. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz