poniedziałek, 29 sierpnia 2016

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE CEBULOWYM




Składniki na 2 porcje:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • spora szczypta suszonego tymianku
Polędwiczki oczyścić z białych włókien, pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Cebule pokroić w piórka lub półplastry.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Mięso oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, ułożyć pojedynczą warstwą na patelni i smażyć na średnim ogniu, aż nabiorą złotawego koloru. Obrócić, usmażyć z drugiej strony i zdjąć mięso na talerz. 
 
Na tą samą patelnię dodać drugą łyżkę oleju oraz wrzucić cebulę. Lekko osolić i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż się zarumieni. 



Gdy cebula już będzie miękka i zrumieniona, wlać do niej śmietanę, zagotować i zmniejszyć ogień. Do sosu włożyć usmażone wcześniej polędwiczki, częściowo przykryć patelnię i dusić całość około 5 minut. 



Podawać z ziemniakami i prostą sałatką, np. z pomidorów. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz