czwartek, 14 lipca 2016

LETNIA ZAPIEKANKA Z WARZYW 

I KIEŁBASY



Składniki na 3 porcje:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 kalarepki
  • 2 marchewki
  • 6-8 rzodkiewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory malinowe
  • 1-2 kawałki kiełbasy
  • kawałek boczku
  • 2 łyżki oleju
Na sos:
  •  4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta suszonych ziół greckich lub prowansalskich
Składniki sosu wymieszać razem w kubeczku, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę do zapiekania lekko natłuścić olejem.

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić razem ze skórką w plastry o grubości 2-3cm, a następnie wykroić i usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki/słupki.
Marchewki, kalarepkę i cebulę pokroić w niezbyt cienkie plastry, rzodkiewki na połówki lub ćwiartki. Pomidory na ósemki.

Kiełbasę i boczek pokroić na nieduże kawałki i rozłożyć na dnie foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie dodać marchewkę, kalarepkę oraz rzodkiewki, polać połową sosu i znów wstawić do piekarnika (bez przykrywania).

Po 10 kolejnych minutach dodać cebulę, czosnek i cukinię. Wymieszać wszystko, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 20 minut.

Po tym czasie rozłożyć kawałki pomidorów na wierzchu zapiekanki, polać resztą sosu i wstawić do piekarnika na 10-12 minut, już bez mieszania.

Zapiekankę wyjąć, nakładać porcje na talerze i posypać posiekanymi ziołami lub dymką. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz