piątek, 30 września 2016

KIEŁBASA ZAPIEKANA Z DYNIĄ, PAPRYKĄ I BRZOSKWINIAMI




Składniki na 2 porcje:
  • 2-3 kawałki kiełbasy
  • 1/2 niewielkiej dyni (np. piżmowej)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brzoskwinia
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • dymka lub szczypiorek
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego majeranku i rozmarynu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kiełbasę ponacinać lekko ukośnie z obu stron, paprykę pokroić na nieduże kawałki. Dynię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dowolny sposób, np. w kostkę lub słupki. Cebule pokroić w piórka, brzoskwinię razem ze skórką w ósemki. 

Na dnie formy żaroodopornej rozprowadzić dwie łyżki oleju, ułożyć kawałki kiełbasy i wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie odwrócić kiełbasę na drugą stronę, do formy dołożyć cebulę, paprykę i dynię. Posypać przyprawami i skropić łyżką oleju. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.



Wyjąć formę na chwilę, łyżką zgarniać powstały płyn z dna formy i podlewać warzywa z kiełbasą. Dodać brzoskwinię, polać całość octem balsamicznym i zapiec ponownie przez około 15 minut. 
Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz