czwartek, 15 września 2016

SANDWICH - KANAPKA Z KARKÓWKĄ



Składniki:
  • karkówka własnoręcznie upieczona w soli (przepis poniżej)
  • mini-bagietka lub podłużna bułka
  • garść roszponki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść kiełków brokuła
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz
Składniki na karkówkę pieczoną w soli:
  • 1/2 kg karczku bez kości (najlepiej średnio tłusty)
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1kg soli
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć starannie olejem, majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godziny (może być dużo dłużej).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym na dno wysypać grubą warstwę soli, położyć na niej mięso i zasypać pozostałą solą, szczelnie zasypując karczek. Bez przykrywania wstawić do piekarnika na około godzinę. Czas pieczenia powinien wynosić mniej więcej tyle, ile waży mięso (1kg = 1godzina) plus pół godziny. Gotowe mięso powinno mieć twardą, zbrązowiałą skorupkę solną. 

Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z soli i otrzepać z nadmiaru. Zużytą sól wyrzucić. Karczek kroić po całkowitym wystygnięciu, a najlepiej po schłodzeniu w lodówce. 


Majonez wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem (powinien mieć wyrazisty smak). Bułkę lub bagietkę przekroić wzdłuż, obie połówki cienko posmarować odrobiną majonezu. Układać na kanapce roszponkę, kilka cienkich plastrów karczku, pozostałą porcję majonezu, na to kiełki, plasterki pomidorków i znów roszponkę. Przykryć drugą połówką bagietki. 

Najlepiej smakuje po kilku minutach, gdy smaki lekko się "przegryzą". Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz