czwartek, 22 września 2016

KURCZAK W SOSIE Z PIECZONEJ PAPRYKI



Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z kurczaka/ 2podudzia bez kości
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta soli, pieprz
  • 1 kopiasta łyżka suszonych ziół włoskich/prowansalskich/śródziemnomorskich + szczypta
  • kawałek sera feta
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • natka pietruszki lub świeża bazylia
Sos z pieczonej papryki:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Umyte papryki ułożyć w całości na blaszce wyłożonej papierem lub folią aluminiową i wstawić do pieca na 20 minut. Po tym czasie odwrócić je na drugą stronę i piec jeszcze 10-15 minut. Wyjąć, delikatnie przełożyć na talerz (uwaga! mogą puszczać sporo soku) i nakryć drugim talerzem lub miską na około 15 minut.
Po tym czasie papryki powinny być mięciutkie i rozpadające się, ostrożnie przeciąć na pół i z pomocą łyżki usunąć gniazda nasienne. Skórka powinna sama odchodzić, można też zwinąć listek ręcznika papierowego w kulkę i lekko przetrzeć powierzchnię, żeby usunąć skórkę.

Upieczony miąższ papryki włożyć do miski, dodać łyżkę oleju, łyżkę suszonych ziół oraz czosnek, sól i pieprz. Całość zmiksować gładko. Tak przygotowany sos można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni w lodówce.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i szczyptą tych samych suszonych ziół. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć kurczaka i obsmażać na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony. Zdjąć i przełożyć na talerz. 

Na tej samej patelni wyłożyć sos z pieczonej papryki, zagotować przez 3 minuty i dodać śmietanę. Zamieszać, zmniejszyć ogień i z powrotem włożyć mięso do sosu. Dusić całość pod częściowym przykryciem przez 5-7 minut. Tuż przed podaniem posypać danie pokruszoną fetą oraz natką pietruszki. Smacznego! :)

*) sos z pieczonej papryki świetnie nadaje się do makaronu, kopytek lub kaszy.


Inspiracja przepisu: www.lecremedelacrumb.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz