piątek, 7 października 2016

ŁOSOŚ W MARYNACIE SOJOWEJ 

Z SALSĄ Z PAPRYKI I OGÓRKA





Składniki na 2 porcje:
  • ok.300g świeżego łososia
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Składniki na salsę:
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • kilka listków bazylii (można zastąpić szczypiorkiem)
  • mała szczypta suszonych płatków chilli (opcjonalnie)  
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Sos sojowy, sok z cytryny, imbir oraz sól i pieprz wymieszać w głębokim talerzu lub w woreczku strunowym. Łososia włożyć do marynaty, starannie go obtoczyć w niej i wstawić do lodówki na min. 1h. 

Paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę, bazylię pokroić w cienkie paseczki. Dodać oliwę i przyprawy, odstawić na kilkanaście minut.

 Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinkę oleju, włożyć łososia skórą do dołu  i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Upieczonego łososia wyjąć, przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć obficie warstwę salsy paprykowo - ogórkowej. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz