poniedziałek, 31 października 2016

POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWYM Z PIECZARKAMI



Składniki na 3-4 porcje:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (400-500g)
  • 300g pieczarek
  • 100ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki musztardy francuskiej ostrej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta suszonego majeranku, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżeczka masła
  • posiekana natka pietruszki
Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok. 2cm, delikatnie rozbić dłonią, oprószyć pieprzem i majerankiem. 

Pieczarki pokroić na ćwiartki. Musztardę, sos sojowy i miód wymieszać razem w kubeczku.

Na dużej patelni rozgrzać mocno olej, wrzucić pieczarki i obsmażać często mieszając na dużym ogniu, przez około 6-8 minut, aż odparuje cały płyn. Dodać łyżeczkę masła i smażyć jeszcze dwie minuty, żeby się zabrązowiły. Zdjąć na talerz i przykryć.

Na tej samej patelni znów rozgrzać trochę oleju, włożyć plastry polędwiczek i smażyć na rumiano, mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. Wlać wino, poczekać chwilę aż odparuje. Oprószyć solą, wmieszać musztardę z miodem i sosem sojowym. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę i włożyć z powrotem pieczarki. Pogotować całość przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki. 
Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz