środa, 9 listopada 2016

FILETY PANIEROWANE W STYLU INDYJSKIM



Składniki na 2 porcje:
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 małe jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • szczypta mielonego kuminu
  • olej do smażenia (najlepiej olej kokosowy)
Filet umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, by powstały dwa kotlety. Delikatnie je rozbić tłuczkiem.

Na talerz wysypać garść bułki tartej, dodać do niej wiórki kokosowe oraz kumin i kurkumę. Wymieszać starannie.
Na drugim talerzu rozkłócić jajko. Filety przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem z obu stron, po czym obtoczyć w jajku, a następnie w panierce. 

Smażyć na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia, z obu stron. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego! :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz