wtorek, 15 listopada 2016

SCHAB DUSZONY Z GRZYBAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 2 plastry schabu bez kości
  • olej do smażenia + łyżka masła
  • garść suszonych grzybów
  • pół cebuli
  • łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta suszonego majeranku i tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany (można pominąć)
  • natka pietruszki 
Suszone grzyby umieścić w miseczce, zalać gorącą wodą tak, aby przykryła grzyby. Przykryć talerzykiem i odstawić na min. godzinę. Po tym czasie odsączyć, zachowując wodę z moczenia.

Schab umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, natkę pietruszki posiekać z grubsza.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Wrzucić pokrojoną cebulę, lekko osolić i smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać odsączone grzyby (jeśli są zbyt duże, można je przekroić na mniejsze kawałki). Smażyć całość, często mieszając, przez około 10 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody z moczenia grzybów. Gdy grzyby będą już miękkie, zdjąć je z patelni i przełożyć na talerz. 

Na tej samej patelni znów rozgrzać trochę oleju, włożyć plastry schabu i oprószyć przyprawami. Smażyć na większym ogniu do zrumienienia z obu stron. Gdy mięso będzie miękkie, dodać z powrotem grzyby z cebulką, doprawić sosem sojowym i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, podlewając wodą z grzybów. Pod koniec gotowania wlać ewentualnie śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia. 

Podawać posypane natką pietruszki, z ziemniakami oraz surówką. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz