niedziela, 20 listopada 2016

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 

I SOSEM POMIDOROWYM



Składniki na 3 porcje:

Na klopsiki:
  • 400-500g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1 małe jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta tymianku i majeranku
  • bułka tarta (ilość zależy od pożądanej konsystencji)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Na sos pomidorowy:
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ok. 300ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki kaparów (odsączonych z zalewy)
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego drobno
  • spora szczypta suszonej bazylii
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno, wymieszać w misce z mięsem mielonym i przyprawami. Dodać jajko i trochę bułki tartej. Wyrabiać na masę niezbyt zbitą, w razie potrzeby dodając odrobinę bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, obtaczając je w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki, często obracając, aż będą wysmażone w środku. Zdjąć z ognia i przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu.

Na tej samej patelni znów rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko osolić. Smażyć na średnim ogniu przez dwie minuty, po czym dodać czosnek, paprykę i kapary. Często mieszając, smażyć całość aż papryka zmięknie. Wlać passatę, doprawić cukrem, solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. 



Dusić pod częściowym przykryciem na niewielkim ogniu, przez około 6-8 minut, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec duszenia włożyć do sosu klopsiki i pogotować całość jeszcze dwie minuty. 




Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente, posypane startym żółtym serem oraz posiekanymi listkami bazylii. Smacznego! :)



 #makaron #spaghetti #mielone #sos #pomidory #ser #obiad #domowejedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz