środa, 25 stycznia 2017

MAKARON PENNE (RURKI) 
Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM



Składniki na 2 porcje:
  • 2 porcje makaronu penne (ok. 1,5 szklanki suchego makaronu)
  • kawałek boczku (można zastąpić szynką)
  • 3-4 garście liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub nieco ponad pół szklanki śmietany 18%-30%)
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju do smażenia
  • 2 łyżki startego żółtego sera
Nastawić osoloną wodę do ugotowania makaronu, wrzucić makaron na wrzącą wodę i ugotować al dente. 
Boczek pokroić w kostkę, czosnek obrać, zgnieść płaską stroną noża i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić  boczek, smażyć na średnim ogniu często mieszając, aż się mocno zarumieni. Dodać czosnek, zmniejszyć ogień i mieszając smażyć przez 30 sekund. Dodać liście szpinaku, przemieszać kilka razy i podsmażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe lub śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia gdy sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzem.

Nakładać na talerze, posypać startym serem. Smacznego! :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz