poniedziałek, 16 stycznia 2017

ŚLEDZIE Z GRUSZKĄ I SUSZONĄ ŚLIWKĄ



Składniki:
  • 4 matiasy
  • 1 średnia cebula
  • 8-10 suszonych (nie wędzonych!) śliwek
  • 1 twarda, słodka gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • mała szczypta suszonych ziół prowansalskich do podania
Matiasy namoczyć w zimnej wodzie przez min. 2 godziny, odsączyć, pokroić w niewielkie kawałki lub paski. Śliwki pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Orzechy z grubsza posiekać.

Śledzie, cebulę, gruszkę, śliwki i orzechy wymieszać w misce z olejem i tymiankiem. Całość przełożyć do słoika, starannie przykryć/zakręcić i odstawić do lodówki na minimum 24h. Podawać w temperaturze pokojowej, posypane ziołami prowansalskimi. Smacznego! :) 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz